Home > Ovdje & Sad > Putujemo u Evropu 2011...
Putujemo u Evropu 2011, 7.2011


I četvrtu godinu za redom OIA je zahvaljujući podršci Bosch Fondacije i Balkan Trust for Democracy organizirala program Putujemo u Evropu. Cilj ovog programa je najboljim studentima završnih godina omogući da slobodno putuju po Evropi.  Studenti su dobili InterRail karte (za 22 dana), džeparac, ISIC kartice, osiguranje, te su im pokriveni troškovi boravka u Berlinu za tri dana obaveznog programa. Organizovani trodnevni program u Berlinu obuhvata smeštaj, prijem u zgradi Bosch fondacije, organizovan obilazak grada i druženje sa kolegama iz Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Na poziv se ove godine prijavilo 55 studenata različitih univerziteta. Na osnovu kriterija, aplikacije, te dodatnog intervjua te u skladu sa finansijskim mogućnostima odabrani su učesnici te je u programu učestvovalo 28 studenata. Oni su 09.07. krenuli zajedno na put i na zvanično otvaranje programa u Berlinu, a nakon toga su bili slobodni da putuju širom Evrope.

Omladinska informativna agencija (OIA BIH) uz podršku Robert Bosch Fondacije, Balkan Trust for Democracy i partnera omogućila je i ove godine da se održi projekat “Putujemo u Evropu” za studente završnih godina i apsolvente fakulteta univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini. Ove godine je učestvovalo 28 najboljih studenata sa prostora države i imalo je priliku da putuje 22 dana širom Evrope.

Učesnicima projekta su finansijski pomogle određena preduzeća i institucije iz Bosne i Hercegovine, koje su donirale ukupno preko 10 000 KM. Stoga htjeli bi se zahvaliti opštinama Novi Travnik, Novo Sarajevo, Tuzla, Velika Kladuša, Šamac, Nevesinje i Prnjavor, te Vladi SBK koje su podržali svoje studente i pružili im finansijsku pomoć na ovom putovanju. Fakulteti koji su izdvojli određena sredstva za učesnike ovog programa su Fakultet informacijskih Tehnologija - Džemal Bijedić u Mostaru, Ekonomski fakultet u Banja Luci i Građevinski fakultet u Sarajevu.

Sredstva su učesnicima projekta donirala naredna preduzeća: MHS d.o.o. Sarajevo, ASA Group Sarajevo, Smiljić Banja Luka, Autoprevoz Banja Luka, Hostel City Center Sarajevo, Agreks d.o.o. Donji Žabar, LANACO Banja Luka, KP Vodovod AD Prnjavor, Gauss geoinformation systems Sarajevo, Institut za Geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, JU Studentski Centar Sarajevo, Zemljoradnička zadruga Obudovac, Slobodna zona Šamac JP Šamac, Topling d.o.o. Prnjavor, Savez Računovođa Republike Srpske. Zahvaljujemo se na pomoći i učešću i fondaciji “Ikre”.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting