Home > Ovdje & Sad > Realiziran Program Akt...
Realiziran Program Aktivni mladi: „Zapošljavanje i zadržavanje mladih u B..


U okviru programa „Zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH“ agencija Ujedinjenih naroda podržanog od strane Fonda Milenijskih razvojih ciljeva poseban projekt za školsku godinu 2010-2011 realiziraju UNICEF i Omladinska informativna agencija BiH (OIA). Ovaj projekt „Aktivni mladi“ promovira kreiranje modela kroz koji mladi u srednjim školama na interaktivan način i u praksi prepoznaju važnost pristupa u obrazovanju koji se temelji na razvoju životnih vještina i ključnih kompetencija.

Projekt je direktno uključio skoro 1.000 srednjoškolaca i njihovih pedagoga i nastavnika iz 50 srednjih škola (različitog profila) iz 17 gradova. Zapravo riječ je o procesu koji se sastojao iz nekoliko faza:
-    regionalne jednodnevne radionice o ključnim kompetencijama i životnim vještinama te vezi između obrazovanja i tržišta rada (novembar 2010.)
-    otvoreni poziv za mini projekte srednjoškolaca i apliciranje (decembar 2010.)
-    Bh. susreti - predstavljanje mini projekata uz savjetodavnu podršku (21. i 22.12.2010.)
-    mentorstvo i rad na pripremi projekata (decembar 2010. – februar 2011.)
-    regionalni jednodnevni sastanci o projektnom managementu (februar 2011.)
-    potpisivanje ugovora i dodjela grantova od 1.200 KM/projekt
-    realizacija mini projekata uz mentorstvo i izvještavanje (mart – juni 2011.)
-    završni evaluacijski seminar (7. i 8.06.2011.)

Ovaj proces je pokazao da kada se adolescentima (14-18 godina) da prostor, usmjeri ih se i mentorski podrži, oni mogu kreirati fantastične projekte u lokalnoj zajednici, u stanju su prepoznati potrebe i identificirati sve aktere, biti kreativni i u praksi kao pravi mali manageri i lideri te svoje ideje sprovesti u djelo.

Kroz takvu akciju direktno uče u praksi i unaprijeđuju čitav set kompetencija i životnih vještina od analitičkih sposobnosti, artikuliranja ideja, pa do timskog i istraživačkog rada, projektnog i event managementa, vještina prezentiranja i komuniciranja, rada sa medijima i lokalnim vlastima i dr. A to učenje ne samo da im je bilo lično korisno već njihovi mini projekti su i društveno relevantni, a sam proces im je bio ugodan, zabavan i motivirajući što često nedostaje našem obrazovnom sistemu.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting