Home > Ovdje & Sad > Festival Centrala – ...
Festival Centrala – Užice (12.-14.08.) - Bihać (2.-3.09.)


Ovogodišnji Festival Centrala je organiziran na dvije lokacije, u dvije države: u Užicu (Srbija) od 12. do 14. avgusta/kolovoza, i u Bihaću (BiH) od 2. do. 3. septembra/rujna. Slogan Festivala ove godine je bio Novi novi val!, a izabran je zbog specifičnosti samoga programa E761 koji promovira suradnju u regiji. Ideja organizatora, kao i cijeloga E761 programa je povezati gradove i države na regionalnom evropskom putu E761, te promovirati omladinsku kreativnost kroz regionalnu saradnju.

Festival je u službi podrške demo bendovima iz Srbije i Bosne i Hercegovine i potpomaganja
profesionalnog razvoja muzickih organizatora, ton-majstora i ostalih srodinim zanimanjima u
muzičkoj industriji. Za sjajan provod u Užicu bili su najzaslužniji Dubioza kolektiv i Zoran Predin sa svojim bendom, dok su u Bihaću najbolje dočekani beogradski S.A.R.S, riječki bend Let 3 i požeški The Mothership Orchestra.

Bihaćki prateći program se dešavao na gradskom trgu, u kojemu su bili zastupljeni svi elementi hip-hop kulture: parkour,hip-hop ples, tricking, body painting, izrada graffita, a učestvovali su i mladi umjetnici koji izrađuju suvenire, unikatne čestitke i razglednice.A Organizatori iz oba grada, ujedinjeni su u ideji ukazivanja na hitne potrebe rješavanja problema kvaliteta života mladih, koji u nedostatku kreativnih resursa i mogućnost da sadržajno žive u malim gradovima sve više odlaze u velike gradove i inostranstvo.

„Festival su organizirali mladi ljudi, koji su obučavani kroz razne radionice programa E761, te su osposbljeni za rad u muzičkoj i video produkciji, promociji i organizaciji ovakvih događaja“ – naglasila je Amira Hadžimehmedović, menadžerica bihaćkoga dijela Festivala.
Više o ovogodišnjem festivalu možete naći na www.novi-val.com.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting