Home > Ovdje & Sad > Druga Pechakucha Night...
Druga Pechakucha Night, Sarajevo (25.10.)


U utorak, 25.oktobra 2011. godine, u ugodnom ambijentu nulte etaže BBI Centra, dostupnom svim zainteresiranim prolaznicima održana je druga sarajevska PechaKuchaNight. U PKN svjetskome kalendaru, sarajevska PKN se održala u isto vrijeme kada i ona u nizozemskome Erlangenu, a dan prije kopenhaških i britanskih PKN inačica. Sarajevo je tako u sjajnome raspoloženju potvrdilo svoje mjesto u PKN obitelji.

Prvi je nastupio mladi grafički dizajner Sanjin Halilović probivši „led“ svojim maštovitim idejama i prezentacijom o svome „pametnome namještaju“, slijedila je Ilda Zornić koja je uputila sve prisutne o kreativnom angažmanu nekoliko mladih ljudi koji su udružili snage da kreiraju mehanizam za stipendiranje mladih www.stipendije.ba.

Na trećoj prezentaciji smo upoznali neobičnu promociju bloga o foto-aktivizmu kroz oči i objektiv kreativke Sabine Ćudić. Tako, nakon što smo se uvjerili u maksimu čuvenoga Zuke Džumhura da se „samo slike pamte, a riječi već sutra promijene svoj red“, došao je red na mladog akademskog slikara, Edvina Granula da prisutnima predstavi svoje fascinacije i radove. Slijedila je prezentacije simpatične svjetske putnice iz Tuzle, Mirne Mešić, koja je predstavila svojevrstan hommage backpackingu kroz Europu. Više o brandiranju i prvome brand-blogu u našoj državi mogli smo saznati od Kemala Koštrebića, a publika je posebno toplo pozdravila srednjoškolku Elmu Pavicu koja je pričla o humanitarnom projektu koji je pokrenula sa svojim razrednim kolegama.

Predstavljanje projekta „Markica za markicu“ dao je prisutnima novi pogled na srednjoškolski aktivizam. Drugu sarajevsku PKN je zatvorila prezentacija Denisa Hadžića, mladoga novinara nadahnutoga da popravi ovdašnje mišljenje prema novinarstvu. Promičući kreativnost, druženje i povezivanje mladih kreativaca se nastavilo dalje u noć, a drugo PKN ćaskanje rezultiralo novim suradnjama i poznanstvima. Posebne pohvale idu BBI Centru koji je ustupio prostor za drugu PKN, te banjalučkoj kreativki  Jeleni Predragović koja je kreirala plakat za PKN.

Druga sarajevska PechaKucha noć je realizirana u organizaciji OIA i kreativnog Regionalnog programa E761 koji se bavi promicanjem kreativne industrije na E761 putu. Kroz program PKN-a nas je vodila Majda Balić, koja je na kraju eventa u ime domaćina uputila poziv kreativcima iz svih oblasti da javno podijele neki svoj koncept, ideju, rad na slijedećoj PKN koja će biti održana uskoro.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting