Home > Ovdje & Sad > Biznis takmičenje sre...
Biznis takmičenje srednjoškolaca „Poslovni izazov“, 04.2013.


„Poslovni izazov“ (Business Challenge), takmičenje za 100 srednjoškolaca iz čitave BiH je održan u Sarajevu 27. i  28.03. u hotelu Evropa, u organizaciji Omladinske informativne agencije BiH (OIA), Munja Inkubatora društvenih inovacija i Dostignuća mladih iz Srbije. Ovo takmičenje je realizirano po međunarodnoj metodologiji globalne mreže „Junior Achivement“, najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i preduzetništva koja djeluje u 113 zemalja.

„Poslovni izazov“ (Business Challenge) je dvodnevno takmičenje kroz koje učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. 50 pozvanih škola iz BiH odabralo je po dvoje učenika koji su bili članovi mješovitih timova od 5 učenika. Tri pobjednička petočlana tima predstavljali su BiH na regionalnom takmičenju u Beogradu koje je održano od 26. do 28.04. Na regionalnom takmičenju „Poslovni izazov zapadnog Balkana” učestvovalo je 65 učenika koji su pobijedili na takmičenjima održanim u Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Leskovcu, Novom Sadu i Čačku.

Ovakvo takmičenje je od velike važnosti i za BiH, jer jedan od načina za povećanje zaposlenosti mladih je i samozapošljavanje, odnosno ulazak u preduzetničku aktivnost. Činjenica je da je nezaposlenost među mladima u BiH u stalnom porastu, od 47,5% (2008.) do 57,9 (2011.), te da je duplo veća od ukupne stope nezaposlenosti. Prema izvještaju Globalnog monitora preduzetništva (GEM) iz 2011. potrebno je podsticati razvoj zdravog preduzetništva mladih osoba, kroz razvoj njihovog preduzetničkog duha, znanja i vještina za prepoznavanje tržišnih prilika i razvoj poslovnih ideja baziran na konceptu održivosti. Upravo, kroz „Poslovni izazov“ učenici razvijaju svijest o biznisu i preduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada.

Takmičenje „Poslovni izazov“ u Sarajevu su podržali Schuler Helfer Leben, The Balkan Trust for Democracy i Centar za razvoj poduzetništva Tuzla.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting