Home > Ovdje & Sad > 2. poslovni forum mlad...
2. poslovni forum mladih, Mostar 10.2013.


Drugi Poslovni forum mladih održan je u Mostaru, od 29. do 30. 10. 2013. Godine u organizaciji Centra za istraživanja i studije GEA, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj Poslovnog foruma mladih jeste omogućiti mladim ljudima da se okupe na jednom mjestu i stupe u dijalog sa drugim važnim akterima o tome kako olakšati da ostvare svoje poslovne ideje i ambicije.

Slogan foruma ove godine je bio “Mladi a uspješni, ko kaže da ne može?” i predstavljeni su neki od prošlogodišnjih pobjednika, koji su svoje poslovne ideje već pretvorili u uspješne poslove, te su sa učesnicima podijelili svoje priče.

Prvog dana prisutne su još pozdravili pomoćnik rektora za nastavu I studente Sveučilišta u Mostaru Vojo Višekruna te Ognjen Đukić menadžer projekta. Moderator ovog foruma je bio predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Vedran Arapović.

U nastavku foruma je predstavljeno 12 studentskih timova, koji su ove godine pobijedili u takmičenju za izbor najboljih poslovnih ideja, a na forumu su primili vrijedne novčane i robne nagrade te učesnicima prezentovali svoje poslovne planove. Projekat “Studentsko preduzetništvo” svake godine u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru za studente organizuje školu za poslovne ideje, koja pomaže polaznicima da svoje ideje razviju u kompletne poslovne planove. Svi polaznici ove škole stiču pravo da učestvuju u navedenom takmičenju. U prethodne dvije godine, u školu se prijavilo više od 1.000 studenata.

Drugi dan poslovnog foruma je bio posvećen omladinskom aktivizmu gdje su na ovu temu diskutovali predstavnici studentskih i omladinskih organizcija. Otvorene su rasprave sa predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, studentskog Parlamenta iz Banjaluke i Sarajeva, zajedno sa predstavnicima Omladinskog komunikativnog centra, Omladinske informativne agencije BiH i ELSA-e iz Mostara o trenutnom stanju na Sveučilištima i Univerzitetima u BiH i problemima sa kojima se susreće student u BiH. Neke od poruka koje su se mogle čuti jeste da studenti često suštinski ne učestvuju u odlučivanju na univerzitetima, da su mladi ljudi marginalizovani a time njihov potencijal neiskorišten, ali i da vjerovanje među mladima da se teško šta može zaista promijeniti doprinosi ovom stanju.

Ispred OIA-e o aktivizmu mladih prezentaciju je imao Jan Z. Kulenović, direktor OIA-e, a na forumu su također učestvovali i Emina Kesten i Emir Kustura.

Više informacija možete naći na www.gea.ba.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting