Home > Ovdje & Sad > Državno takmičenje u...
Državno takmičenje učenika u preduzetništvu, 4.2014.


Poslovni izazov - državno takmičenje za 100 srednjoškolaca u preduzetništvu iz 23 grada i 48 srednjih škola održao se u Sarajevu 27. i  28. marta u hotelu Europa u organizaciji Omladinske informativne agencije BiH (OIA), Munja Inkubator društvenih inovacija i Dostignuća mladih iz Srbije. Takmičenje u Sarajevu su podržali Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, UNICEF, Schuler Helfer Leben, The Balkan Trust for Democracy, Centar za razvoj poduzetništva Tuzla, Vispak i Sarajevski Kiseljak, IT podršku za takmičenje pruža Brand Name Computers (BNC).

Poslovni izazov (Business Challenge) je dvodnevno takmičenje 100 srednjoškolaca, kroz koje su učenici rješavali izazov tj. poslovni zadatak koji su dobili od stručnjaka i managera. 50 pozvanih škola iz BiH odabralo je po dvoje učenika koji će biti članovi mješovitih timova od 5 učenika. Tri pobjednička petočlana tima će predstavljati BiH na regionalnom takmičenju krajem aprila ove godine u Beogradu. Ovo takmičenje se realizira po međunarodnoj metodologiji globalne mreže Junior Achivement, najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i preduzetništva koja djeluje u 113 zemalja.

Činjenica je da je nezaposlenost među mladima u BiH u stalnom porastu, od 47,5 posto (2008.) do 57,9 posto (2011.), te da je duplo veća od ukupne stope nezaposlenosti. Prema izvještaju Globalnog monitora preduzetništva (GEM) iz 2011. potrebno je podsticati razvoj zdravog preduzetništva mladih osoba, kroz razvoj njihovog preduzetničkog duha, znanja i vještina za prepoznavanje tržišnih prilika i razvoj poslovnih ideja baziran na konceptu održivosti.

Više informacija:
MUNJA - Inkubator društvenih inovacija
Ferhadija 28, 71000 Sarajevo
Tel/fax: +387 33 23 67 53
munja@munja.ba
www.munja.ba

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting