Home > Ovdje & Sad > IV. generacija Program...
IV. generacija Programa "Aktivni mladi", 6.2014


Program „Aktivni mladi“ je i ove godine uspješno nastavljen! Riječ je o najvećem programu za razvoj liderskih i poduzetničkih vještina srednjoškolaca koji se realizuje od 2010. godine u saradnji s UNICEF-om. Program „Aktivni mladi“ promovira kreiranje modela kroz koji mladi u srednjim školama na interaktivan način i u praksi prepoznaju važnost pristupa u obrazovanju koji se temelji na razvoju životnih vještina i ključnih kompetencija. Program je do sada direktno uključio skoro 2.000 srednjoškolaca i njihovih pedagoga i nastavnika iz 87 srednjih škola (različitog profila) iz 35 gradova oba entiteta i svih 10 kantona i Brčko Distrikta koji su uspješno realizovali 133 učenička projekta u svojim zajednicama i skupili pri tom preko 100.000 KM.

Prve aktivnosti u ovogodišnjem ciklusu projekta održane su u maju mjesecu, kada je otvoren poziv za prijave učeničkih projekata. Ove godine na poziv su se prijavila 64 projekta, od kojih je izabrano 40 projektnih timova za učešće u programu.

Ljetni pripremni kamp je održan od 5. do 8.7.2014. godine na Jahorini gdje su po dva predstavnika svakog tima upoznati sa glavnim ciljevima projekta, principom rada, upoznali su svoje mentore, te razvili i unaprijedili vještine projektnog managementa, prezentacije, umrežavanja i identifikovanja resursa u zajednici, te su dogovorili okvirni plan aktivnosti za svoj projekat i budžet. Četverodnevno druženje je završeno prezentacijom programa u zgradi UN-a u Sarajevu, gdje su učesnici  imali priliku da predstave svoj projekat prisutnim gostima.

U narednom periodu planirana je realizacija učeničkih mini projekata!

Više informacija na http://aktivni.mladi.info.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting