Home > Ovdje & Sad > Munja Business Challen...
Munja Business Challenge, 04.2015.


U hotelu Evropa u Sarajevu 07. i 08.04. održan je Munja Business Challenge – 3. državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu u organizaciji Inkubatora društvenih inovacija „Munja“. Takmičenju je prisustvovalo 100 učenika iz 48 škola i iz 31 grada. Na takmičenju učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. Najbolji timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentuju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima.

Ove godine biznis zadatak u partnerstvu sa EKOPAK-om bio je da timovi osmisle kreativnu biznis ideju na polju recikliranja. Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Svaki stanovnik BiH dnevno proizvede 1 kg otpada. To godišnje iznosi 365 kg otpada po osobi. Samo 5% otpada u BiH se reciklira – ostali se odlaže. Pored zaštite životne sredine recikliranje može biti i poslovna prilika.

Pobjednički tim “Neretva” činili su: Hamza Agić i Ajla Mraković iz Sarajeva, Jelena Railić iz Prijedora, Nudžejm Pašić iz Busovače i Ermin Papračanin iz Goražda. U žiriju su bili: Violeta Čibukčić (Američka privredna komora), Samra Jažić (Ekopak), Sandra Stanić (M:TEL), Martina Rotim (TELEMACH) i Majda Mujanović (OXFAM/GEM).

Nagrade za prvoplasirani tim u vidu 5 tableta osigurao je M:TEL, a sva tri tima će, krajem aprila, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju u Crnoj Gori gdje će poduzetničke snage odmjeriti srednjoškolci iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Generalni prijatelj takmičenja je EKOPAK, srebrni partner TELEMACH uz saradnju i podršku partnera: Fondacija SHL, Američka privredna komora (AmCham), M:TEL, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Balkan Trust for Democracy, USAID GOLD Projekt, Dostignuća mladih Srbija, Mistral Solutions, Coca Cola i Spanish Market (Quickie & Palitos), te IT partner BNC.

Više info: www.challenge.munja.ba

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting