Home > Ovdje & Sad > Putujemo u Evropu 2009...
Putujemo u Evropu 2009 (juni - august)


Drugu godinu za redom OIA je dio regionalnog projekta Putujemo u Evropu koji omogućava da studenti završnih godina studija univerziteta putuju mjesec dana po Evropi po svom izboru. Na javni poziv se prijavilo ukupno 107 studenata koji dolaze iz 30 gradova BiH. Na osnovu jasno utvrđenog kriterija, aplikacije, motivacijskog pisma, projektne ideje i intervjua odabrano je i stipendirano 44 studenta.

Ovaj projekt OIA-e ne bi bilo moguće realizirati bez partnera i sponzora: Robert Bosch Fondacija, Balkan Trust For Democracy, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, InterRail, UNIQA osiguranje, M:tel, Direkcija za evropske integracije, Željeznice Federacije BiH i medijski partneri: BHT, TVSA, radio Stari Grad, web portali Sarajevo-X.com i www.mladi.info.

Svečana promocija projekta OIA-e “Putujemo u Evropu 2009” održana je u državnom parlamentu (Bijela sala) 16.07.2009. godine. Na promociji su se obratiti:

  • pokrovitelj projekta gdin Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH
  • gđa Jesenka Hadžajlija, šefica odsjeka za promociju Direkcije za evropske integracije  
  • ispred organizatora gdin Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor OIA-e


Svi studenti su zajedno započeli putovanje 21.07. kada su se vozom uputili prema Berlinu gdje je održano i zvanično dvodnevno otvaranje projekta u organizaciji Robert Bosch Fondacije i uz učešće i studenata iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije. Nakon Berlina studenti su nastavili dalje samostalno ili u grupama svoje jednomjesečno putovanje po Evropi. U saradnji sa OIA-om BH studenti imaju zadatak da po povratku u toku oktobra realiziraju i svoje mini projekte putem kojih će svoje dojmove, iskustva promovirati kod svojih vršnjaka i drugih studenata u BiH. Više informacija na: www.hajmo.ba.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting