Home > Ovdje & Sad > Nastavak projekta „O...
Nastavak projekta „Otvoreni parlament 2010“ (4/2010.)


Parlamentarna skupština BiH će u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH tokom ovog mjeseca realizirati projekt "Otvoreni parlament - Zašto izaći na izbore?"

Osnovna ideja programa je da u okviru četiriju tematskih posjeta više od 200 maturanata i učenika trećih razreda srednjih škola iz BiH mladima ukaže na mogućnost da već ove jeseni, na općim izborima, prvi put ostvare biračko pravo, izađu na birališta i glasaju.

U okviru posjete Parlamentarnoj skupštini BiH, gosti će biti u prilici da se susretnu s poslanicima i delegatima različitih političkih stranaka i s njima otvoreno razgovaraju o omladinskom aktivizmu, odgovornosti i važnosti glasanja i biranja predstavnika građana, ulozi i odgovornosti parlamentaraca, kao i načinima na koje ih držati odgovornim za njihova izborna obećanja i zakonodavni rad.

Gosti će, također, u organizaciji NVO "Omladinska informativna agencija BiH" biti u prilici da tokom posjete obiđu najznačajnije prostore objekta Parlamentarne skupštine BiH.

Prva grupa srednjoškolaca iz Širokog Brijega, Mostara, Jablanice i Trebinja boravit će u Parlamentarnoj skupštini sutra. Posjeta gostiju iz Orašja, Brčkog, Bijeljine, Tuzle i Srebrenice bit će realizirana 15. aprila, dok će u narednoj sedmici biti realizirani programi za učenike iz Foče, Goražda, Sarajeva i Kiseljaka ( 20.4.), odnosno iz Bihaća, Banje Luke i Viteza ( 22.4.).

Prijevoz gostiju autobusom osiguran je u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, a oni će biti dočekani u nedavno opremljenom Centru za posjetitelje Parlamentarne skupštine BiH. Parlamentarna skupština BiH je, uz pomoć partnera, projekt "Otvoreni parlament" ustanovila u maju 2005. s osnovnim ciljem da rad najviše bosanskohercegovačke zakonodavne institucije približi širokim slojevima građana.

"Otvoreni parlament" je prvi i za sada jedini projekt jedne institucije na bilo kojem nivou vlasti u BiH zahvaljujući kojem se na osnovu osmišljenog programa ugošćuju organizirane grupe posjetitelja. Na taj način, Parlamentarnu skupštinu BiH do sada je posjetilo oko 6.000 gostiju iz BiH i iz više od 30 zemalja svijeta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Više info: www.parlament.ba

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting