Home > Ovdje & Sad > 1. Pecha Kucha Noć u ...
1. Pecha Kucha Noć u Sarajevu, 4.2011.


U zanimljivom ambijentu sarajevskog ateljea Figure, 05.04. održana je prva PechaKucha Night u Bosni i Hercegovini.

PechaKucha (“pećakuća”) večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih prezentacija i ljudi, neovisno o području djelovanja. Tako smo na prvoj sarajevskoj PechaKuchi slušali i gledali 10 prezentacija, čiji su autori bili: Aleksandar Đerić (Beograd), Enisa Bravo, Emir Pašanović, Marija Pudarić, Hana Pašić, Zana Karkin, Miroslav Tamburić (Požega), Jelena Pedragović (Banja Luka), Mak Kapetanović (BiH/Holandija), Naida Begović i Adisa Vatreš.

Format prezentacije koji se koristi tokom PKN je jednostavan: 20 slika x 20 sekundi, što znači da svaki izlagač treba sa 20 slika (fotografija) i po 20 sekundi priče po slici prezentovani svoju ideju, projekat ili rad.  Koncept ovoga kreativnog događaju su osmislili arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv eventa “PechaKucha” potječe od japanske riječi za ćaskanje. Vremenom se ovaj projekat razvio u globalni, te se trenutno organizira u preko 400 gradova na svim kontinentima.

PechaKucha Night u Sarajevu su organizirali OIA BiH (www.oiabih.info) i Regionalni program E761 (www.e761.org) uz podršku Švicarskog programa za kulturu.

© 2009 OIA    |    legal rights    |    Sajt priredio Team Consulting